Tunneltenten zijn de nieuwste trend op kampeergebied

Tenten en trends… op het gebied van tenten is er de laatste 25 jaar veel gebeurd. Ging men vroeger met de klassieke bungalowtent op vakantie, dat is anno 2012 absoluut verleden tijd. In een rap tempo losten gerenommeerde tentmodellen elkaar af van bungalow naar piramide, van piramide naar koepeltent en de tent anno 2012 is de tunneltent. Hieronder volgt een uiteenzetting van voor en nadelen van de desbetreffende tenten.

De tunneltent onder de loep

Tunneltenten staan voor opzetgemak. De luxere tunneltenten zijn voorzien van een afritsbaar kuipgrondzeil. Hierdoor geen last van ongedierte, water en of tocht.
In tunneltenten zijn een drietal tentstokken leverbaar, deze tentstokken bepalen opzetgemak en de benodigde ruimte die op een kampeerplaats noodzakelijk is.

  • Glasfiber boogstokken hebben als voordeel dat ze relatief goedkoop zijn, het opzetten is iets minder makkelijk doordat deze boogstokken door tunnelsleuven geschoven dienen te worden. De stokken zijn niet in hoogte verstelbaar en scheerlijnen rondom de tent zijn noodzakelijk om deze tunneltent stabiel en stormvast op te zetten.
  • Aluminium boogstokken in een tunneltent maken de tent iets duurder maar ook duurzamer, een glasfiber stok kan splijten dat is niet het geval bij een aluminium boogstok. Voor de rest zijn de eigenschappen nagenoeg gelijk aan glasfiber, de boogstokken dienen door tunnelsleuven geplaatst te worden, en scheerlijnen rondom de tent om deze stabiel neer te zetten zijn pure noodzaak.

Baco tenten hebben voorgebogen aluminium boogstokken. Het nadeel is meer pakvolume voor de rest heeft deze constructie enorm veel voordelen. De boogstokken hoeven niet door tunnels geritst te worden maar worden vanuit de binnenzijde nadat de boogstok recht gedrukt is in een tunnelrits geritst zodat de boogstok bij deze tunneltenten op zijn plaatst blijft staan.
Tevens zijn deze stokken in hoogte verstelbaar zodat u deze tent ook op een ongelijk strak neer kan zetten. Doordat tunneltenten met voorgebogen boogstokken geen scheerlijnen aan de zijkanten nodig hebben om dit type tent stabiel neer te zetten. Is deze constructie in de tunneltenten van anno 2012 niet meer weg te denken.
Vergelijk je deze constructie verder met de overige tent modellen. Zoals bungalowtenten, dan wint het de tunneltent aan opzetgemak, ziet er iets meer van deze tijd uit en zijn ze uitermate stormvast.
Vergelijk je een piramide tent met een tunneltent met voorgebogen aluminium boogstokken, dan zijn ook hier de voordelen legio.

  • Opzetgemak
  • Een beperkte ruimte nodig op een kampeerplaats door het ontbreken van scheerlijnen
  • Een zee van effectieve binnenruimte doordat de wanden van tunneltenten relatief recht lopen.