Tunneltent, meer informatie over dit type tent

De ontwikkelingen van tent naar tunneltent ging niet over één nacht ijs, er gingen jaren over heen voor dat het zover was. In de zeventiger en tachtiger jaren waren er enkel bungalow tenten te koop, vierkante tenten, ook wel blokkendozen genoemd, met een berg aan stokken en een enorme puzzel om deze op te zetten. Kwam er in de negentiger jaren een ware trend; de piramide tent werd geboren. Het voordeel van dit type tent was relatief weinig tentstokken en zeer stormvast. Het nadeel van dit type tent is de opzettijd. Rondom dient deze tent met scheerlijnen afgespannen te worden. Daar komt dan nog bij dat de tent relatief veel ruimte op een kampeerplaats nodig heeft; om de scheerlijnen uit te kunnen spannen komt er ca. 120 cm. per zijde bij. De gebruiksruimte in de piramidetent is relatief laag doordat de zijwanden schuin lopen.
De piramide tent was geen blijvertje en er zijn ook nog maar weinig aanbieders die zich richten op dit type tent. Een nieuwe ontwikkeling op tent gebied was de koepeltent; glasfiber boogstokken deden zijn intrede in de tenten industrie. Tenten werden compact in pakvolume en er ontstond meer gebruiksruimte aan de binnenzijde van de tent scheerlijnen rondom om tent stabiel neer te zetten bleven noodzakelijk. Koepeltenten zijn tenten met kruisende stokken hebben als nadeel dat de wanden naar binnen toevallen, en worden nog hoofdzakelijk als bijzettent gemaakt.
De trend anno 2012 is tunneltenten. Dit is eigenlijk de verbeterde versie van de koepeltent, door stokken niet te laten kruisen maar achter elkaar neer te zetten ontstaat er meer effectieve ruimte aan de binnenzijde van de tent.

Voor tunneltenten worden er een drietal type boogstokken gebruikt:

  • Glasfiber boogstokken
  • Alumiunium boogstokken
  • Voorgebogen aluminium boogstokken

Glasfiber boogstokken worden over het algemeen uitsluitend gebruikt in de goedkopere / minder duurzame tenten in relatief lichte doekkwaliteiten. Het nadeel van glasfiber is dat deze stokken kunnen splijten en zwaarder zijn dan een aluminium boogstok. Scheerlijnen aan de zijkanten van de tent zijn noodzakelijk om de tent stabiel en stormvast op te zetten.

Aluminium boogstokken worden over het algemeen bij tunneltenten gebruikt in relatief lichte doekkwaliteiten, aluminium heeft als voordeel dat ze sterker zijn dan glasfiber en niet splijten. Het nadeel van aluminium boogstokken is wel dat scheerlijnen aan de zijkanten van de tent noodzakelijk zijn op deze stabiel en stormvast neer te zetten.

Voorgebogen aluminium boogstokken dat is waar Baco en Falco tenten van gemaakt zijn, deze stokken zijn tevens in hoogte verstelbaar zodat u de tent ook op een ongelijk terrein strak neer kan zetten. Doordat de boogstok een grotere diameter hebben en wanddikte zijn scheerlijnen aan de zijkanten overbodig. En heeft u relatief weinig ruimte nodig op een kampeerterrein, alle ruimte die de tent in beslag neemt is gebruiks ruimte. Het nadeel van een voorgebogen boogstok is dat het pakvolume toeneemt. Maar daar staan ook veel voordelen tegenover.