Boogstokken in tenten en tunneltenten

In tunneltenten en koepeltenten worden boogstokken gebruikt. Wat zijn de verschillen in deze boogstokken, en welk voor- of nadeel hebben deze boogstokken voor u als tentkampeerder?

Om te beginnen heb je twee type tenten, koepeltenten en tunneltenten. In beide tenten worden vergelijkbare boogstokken gebruikt. In een koepeltent kruisen de stokken elkaar, dit heeft als nadeel dat er over het algemeen veel gebruiks ruimte verloren gaat. Bij een tunneltent staan de stokken achter elkaar, dit betekent voor u opzetgemak en meer effectieve gebruiksruimte aan de binnenzijde van uw tent.

Materiaal van de boogstokken in de tent

Het materiaal glasfiber wordt veelvuldig gebruikt in koepeltenten en tunneltenten. Van dit materiaal werden ook de eerste boogstokken gemaakt. Het voordeel van dit materiaal is het is relatief goedkoop, komt terug in oorspronkelijke vormgeving hierdoor een compact pakvolume. Maar heeft als nadeel dat het minder duurzaam is en dat de mogelijkheid bestaat dat stokken splijten. Glasfiber boogstokken worden hoofdzakelijk gebruikt in kleine tenten en middelgrote tunneltenten, scheerlijnen rondom is noodzakelijk om deze tent stabiel en stormvast neer te zetten.

Als duurzaamheid een belangrijk aspect is, dan is een aluminium boogstok een aanrader ten opzichte van glasfiber. Aluminium boogstokken hebben het voordeel dat ze lichter in gewicht zijn en niet splijten. Het nadeel is dat de tentstokken ook duurder zijn. Scheerlijnen rondom de tent is ook noodzakelijk bij de standaard aluminium boogstokken.

Boogstokken in Baco tenten

Voor de constructie van Baco tenten is gekozen voor voorgebogen aluminium boogstokken, die tevens in hoogte verstelbaar zijn. Het opzetten van deze tenten is een stuk eenvoudiger dan bij tenten waar de standaard glasfiber of aluminium boogstokken inzitten. Het opzetten van een Baco tent gaat namelijk als volgt te werk, span het kuipgrondzeil plooi vrij op doormiddel van grijze tentelastieken. Plaats de voorgebogen boogstokken in opgezette toestand op het kuipgrondzeil en fixeer deze aan de onderzijde door middel van een spanband. Leg de buitenten over het geheel heen, en rits de tent vanaf de buitenzijde aan het grondzeil vast. Vervolgens kruipt u onder het tentdoek door en drukt de boogstok recht en sluit de tunneltritsen zodat de boogstok blijft staan. Nadat u alle boogstokken in de tunnelsleuven geritst hebt, gaat u de boogstokken in hoogte uitspannen. Vervolgens spant u de tent aan de buitenzijde af, plaatst de luifel spant deze eveneens aan de onderzijde af. En als laatste gaat u de binnententen in de tunneltent plaatsen.

Boogstokken in Baco tenten